Jaarverslag 2012

Beste donateur, sponsor en belangstellende,

Bwambo gelegen in de Parebergen in het zuiden van de Kilimanjaro-regio waar het leven z’n gewone gang gaat. Waar de mensen op de akkers werken, waar de kinderen naar de basisschool gaan, waar gewerkt wordt aan verbeteringen van gewassen en van de wegen. Waar op dinsdag de lokale markt er fleurig uitziet en de mensen van 15 kilometer uit de omtrek hun oogst komen aanbieden. Waar ook allerlei spullen van de stad via de wegen hun weg vinden naar de markt. Waar de mensen mogen meegenieten van de ontwikkelingen die in het land Tanzania plaatsvinden. Waar communicatie via mobieltjes niet meer is weg te denken en economisch van veel waarde is.

Tanzania is een relatief rustig land, echter sinds kort worden er ook allerlei grondstoffen gevonden, die men wil exploiteren. Economisch kan dit veel betekenen, er kunnen wegen worden verbeterd en nieuwe wegen worden aangelegd. Er wordt door de Tanzaniaan veel gehandeld en veel mensen verdienen hun brood ermee. Bewoners uit Bwambo proberen ook via de handel aan werk te komen. Bij de één lukt het beter, dan bij de ander.

Onze leerlingen zijn dit jaar weer gestart om in de toekomst hun weg te vinden in de ontwikkelingen van het land om zo ook een steentje bij te dragen, zodat er een gezonde samenleving kan ontstaan. We kunnen dit jaar weer vier leerlingen bijschrijven aan het totaal. Ook hebben een aantal leerlingen de vier jaren middelbare school met goed gevolg afgelegd en ze wachten nu op resultaat, zodat ze eventueel geplaatst kunnen worden op een vervolgstudie. Op dit moment zijn er 48 leerlingen die onderwijs hebben of hebben gehad.

 

De commissie (kamati) Tufikiriane in Tanzania

Begin vorig jaar kregen we bericht uit Bwambo dat onze geliefde bestuurslid Eleonora was overleden. Een hardwerkende vrouw en de spil van het ziekenhuis. Ze laat vijf kinderen achter. Ze deed er alles aan om haar kinderen te Picture 1laten studeren. Haar jongste dochter zat in de eerste klas van de middelbare school en toen het bericht kwam dat het meisje van school af moest, omdat de kinderen van Eleonora het niet zelf konden betalen, heeft de commissie in Bwambo voorgesteld haar jongste dochter te helpen. Inmiddels zit ze weer op de middelbare school om haar studie te vervolgen. We zijn blij dat we haar hebben kunnen helpen.

De kamati laat ook weten dat de oma van Rehema Mbwambo, die haar opvoedde, plotseling is overleden. Rehema kan haar studie dit jaar afmaken en laten we hopen dat ze werk kan vinden en onafhankelijk kan zijn.

Ook de moeder van Neema Francis, die langdurig ziek was, is overleden. Neema was afgelopen jaar klaar met haar studie en we hopen snel iets te horen hoe het haar vergaat en wat ze gaat doen.

De kamati laat ook weten dat de kosten van voedsel omhoog zijn gegaan. De oorzaken zijn o.a. de droogte en de transportkosten. Dit heeft grote gevolgen voor de scholen. Onze leerlingen zitten haast allemaal op scholen waar ze dag en nacht verblijven. Hierdoor gaat het schoolgeld omhoog. Wij hebben gerekend op € 400 gemiddeld per leerling per jaar. Het advies is om het op te trekken naar € 600 per leerling per jaar. Dit is een behoorlijke stijging, dus we blijven in contact met de kamati om hier heel kritisch naar te kijken.

 

De leerlingen

De resultaten van een aantal leerlingen sinds december is als volgt:

Petro William is een middelbare opleiding in de Bouwtechniek begonnen. Hij heeft er erg veel zin in en is ingeschakeld om gedurende de vakantie mee te helpen aan de bouw van het Tufi-huis.
Rehema zit op de hotelschool en gaat haar stage periode in. Dit betekent werken in een groot hotel om ervaring op te doen en om haar kennis van internationaal voedsel te vergroten.
Salehe heeft een mooi rapport aan het eind van de eerste klas middelbare school. Alle F-resultaten heeft hij weggewerkt en is nu 5e beste leerling van de klas (een half jaar geleden was hij nog 56e van de klas). Goed om te zien dat leerlingen vooruit willen en ervoor willen gaan.
Elifor laat weten in een hele mooie brief dat het goed met hem gaat en dat hij nu naar de derde klas van de middelbare school gaat.
Emanueli zit nu op de universiteit en studeert voor pedagogie.picture 2
Anne en Mary geven nu zelf les op een basisschool nadat ze bij ons de middelbare school en een opleiding voor lerares hebben gevolgd. En daar zijn we heel blij mee.
Josephat zit op een school voor toerisme in Arusha.
Halina heeft een cursus ICT achter de rug en gaat nu aan de slag.

Berichten van oud-leerlingen

Mary laat weten dat ze het erg naar haar zin heeft in het plaatsje Nzega vlakbij Tabora midden in het land, maar om rond te komen is het voor een docent erg moeilijk. Ze heeft een stuk land kunnen huren waar ze mais, pinda’s en bonen op verbouwd om in haar dagelijkse behoeften te kunnen voorzien.

Activiteiten

– Eindelijk was het dan zover dat de houtbewerkingsmachine, die we een aantal jaren geleden hebben opgestuurd, voorzien werd van elektriciteit en gebruikt kon worden. De mensen zijn er erg blij mee. Kozijnen, ramen en meubels zijn al gemaakt.

– In september heeft Jeu de Boules Hillegom met Stichting Tufikiriane een Goede-Doelen-Toernooi opgezet, waarvan de opbrengst naar Stichting Tufikiriane is gegaan.

picture 3

– Tijdens de Vastentijd heeft de MOV-Hillegom zich wederom ingezet voor de Vastenaktie, waarbij het Tufi-Huis in Same is gesponsord. Dit Tufi-Huis is voor een opleiding voor meisjes die met behulp van Stichting Tufikiriane een huishoudopleiding kunnen krijgen. Met de opbrengst van de Vastenaktie hopen we het huis te kunnen voltooien.

– Bij de Kinderacademie in Delft is een lezing verzorgd en een paar weken later is er een markt gehouden waarvan de opbrengst naar Stichting Tufikiriane is gegaan.

– Een aantal computers, gereedschap en sloten zijn naar Tanzania verstuurd voor het Tufi-huis. Deze hebben we gekregen van de Paulusschool in Hillegom. We hopen dat deze aankomen in juni 2013.

De leerlingen die dit jaar (januari 2012) naar de eerste klas van de middelbare school zijn gegaan:

1. Elias Stefano Chanjale Secundary School at Chanjale – Mwanga District
2. Hoseni Gardieli Suji Secondary School at Suji – Same District
3. Anna Enoch Suji Secondary School at Suji- Same District
4. Petro Paulo Chanjale Secundary School at Chanjale – Mwanga District

Tufi-house in Same

In het begin van 2012 zijn er wat vertragingen geweest maar al rap is de fundering van het Tufi-huis gelegd.

Daarna zijn de cementblokken voor de muren gemaakt en is men begonnen met de bouw ervan. De muren zijn tot ongeveer één meter hoog en men verwacht in april tot aan het dak te komen.

 Prognose voor 2013

° Het aantal leerlingen uitbreiden. (Dat is gebeurd met vier leerlingen)picture 4

° Goede communicatie bevorderen met de leerlingen. (Regelmatig krijgen we brieven van de leerlingen).

° Hoogste punt bereiken met het Tufi-house en het binnenwerk afmaken, zodat we in 2014 kunnen starten met de school.