Bezoek Tanzania 2013

Het was weer een fantastische onderneming waarin is genoten, gewerkt, gereisd en waar weer ontmoetingen hebben plaats gevonden. foto 1Het doel van de reis was in eerste instantie het mee begeleiden, samen met Kay (rechts van mij op de foto), van de bouw van het Tufi-Huis in Same. Vandaar dat ik ongeveer drie weken van de vijf in Same heb gewoond. Leuk om weer de mensen vandaar te ontmoeten in een vertrouwde omgeving. Het leven van alle dag weer op te snuiven. Sinds ik er voor het laatst heb gewoond is er veel veranderd. Het Tanzania van vandaag is niet het socialistische Tanzania waarin ik heb gewoond, nee, het is nu een liberaal-sociale woonomgeving geworden waar zelfontplooiing hoog in het vaandel staat. Men mag ondernemen en dat was in het verleden niet zo. Scholen zijn er nu overal en het is een soort statussymbool als je kind heeft gestudeerd. De mensen hebben er alles voor over. Ze zien ook de noodzaak van het studeren in en thuis wordt het gestimuleerd om te presteren. Ik wil wel kritisch blijven kijken naar de ontwikkelingen van scholing in verband met de mogelijkheden die de kinderen straks zullen krijgen in de maatschappij. Het Tufi-huis is een opvanghuis voor en door vrouwen. Het huis zal vrouwen vanuit Bwambo (dat hoog in de bergen ligt) opvangen die moeten bevallen voor gecompliceerde bevallingen hier in het ziekenhuisje van Same, ook zal het huis een plaats zijn voor leerlingen van Tufikiriane die behulpzaam kunnen zijn tijdens de vakanties. Ook zal het Tufi-huis een huis zijn voor opleiding. Meisjes kunnen er worden opgeleid om kleermaakster te worden, waar ook rekenen, engels en andere vakken een plaats moeten krijgen.

Op het moment dat ik weer voor het eerst een bezoek bracht aan het Tufi-huis waren ze met het dak bezig. Het waren prima vaklieden die van vader op zoon het vak hebben geleerd. Gezien de grootte van het gebouw heb ik wat aanwijzingen kunnen geven, want in het klaslokaal zijn de foto 2overspanningen groot, dus zijn er extra versterkingen aangebracht, zodat het plafond eraan bevestigd kan worden. De metselaars hebben in samenwerking met de timmerlieden van het dak de gevels afgemaakt en het werk op elkaar afgestemd. De nodige ventilatieopeningen zijn prachtig aangebracht en de muren gemetseld tot aan de golfplaten.foto 3Als we de materialenmarkt bekijken in het stadje dan liggen de prijzen erg hoog . Hout mag in het bos in de bergen niet meer gekapt worden, maar komt van honderden kilometers ver weg. Daardoor is het hout erg duur geworden. Voor de daken hebben we wel hout gebruikt maar voor de ramen is voor staal gekozen. De prijs voor hout en staal komen overeen.

Staal wordt niet aangetast door insecten vandaar dat er ook nu voor staal is gekozen. Er moest eerst een ontwerp komen voordat de ramen en deuren in het dorp gemaakt konden worden. Gekozen is voor kleine raampjes in een groter geheel. Een paar dagen zijn we samen bezig geweest om de ramen te stellen. Het is een prachtig geheel geworden. Het gebouw is nu dicht en men is nu begonnen met de afwerking.

De vloeren worden voorzien van rotsen, daaroverheen een betonlaag en dan de afwerkvloer. Dan worden de muren van pleisterwerk voorzien en kan begonnen worden met het plafond. Als alles af is kan de vloer afgewerkt worden met een top/looplaag. Daarna kan met het verven worden begonnen.

foto 7 foto 5 foto 6

Ook de computers, naaimachines en de deursloten vanuit nederland zijn aangekomen. Deze zijn gesorteerd en kunnen ook gebruikt worden. Wat Paulus niet allemaal voor ons kan betekenen ( Op de foto een aantal deursloten in elkaar gezet en uitgestald).

De bouw loopt niet al te snel maar ziet er wel degelijk  en goed uit. De foto 8vakmensen vinden het een mooi en groot gebouw en willen graag blijven werken om het af te maken. Onze man ter plekke, Kay, verzorgt alles prima en begeleidt de bouw uitstekend.

Met een goed gevoel heb ik afscheid genomen en een heel programma voor de komende maanden opgesteld. Ik heb een goed vertrouwen dat het goed gaat en hoop binnenkort weer te horen hoever ze zijn gekomen. Tot zover dit verslag.foto 9 foto 10