Jaarverslag 2013

Hillegom, maart 2014

 

Beste donateur, sponsor en belangstellende,

Het afgelopen jaar 2013 zijn er van verschillende kanten resultaten en ontwikkelingen geboekt. Onze leerlingen uit Bwambo hebben hard gewerkt om een stapje verder te komen.
De voorzitter van Stichting Tufikiriane is in Tanzania geweest om te kijken hoe het met de bouw van het Tufi-huis gaat. Ook een ontmoeting gehad met de kamati (stichting) in Tanzania en hoe het hen vergaat. Tevens familiebezoek.

Er heeft ook een bestuurswisseling van de Stichting plaats gevonden.

Over al deze onderwerpen hieronder een kort verhaal.

 

De commissie (kamati) Tufikiriane in Tanzania

De kamati in Tanzania begeleidt de leerlingen uitstekend en in december zijn de meeste leerlingen weer bij elkaar gekomen en hebben ervaringen, van de diverse middelbare scholen waar ze op zitten, met elkaar uitgewisseld.De leerlingen laten altijd weten dat ze enorm blij zijn dat ze de mogelijkheid krijgen om te studeren

 

De leerlingen

De resultaten van een aantal leerlingen in het jaar 2013 zijn als volgt:afbeelding 1 jaarverslag 2013

Rehema Mbwambo zat op de hotelschool en na haar stage periode heeft ze haar studie met goed gevolg doorlopen. Daarbij is het bij de graduation altijd groot feest en waar een oom, tante en neefje bij waren ( zie foto).

Elifor Geofrey gaat naar de vierde klas. Zijn rapport halverwege (de tweede is nog niet binnen) het derde jaar ziet er goed uit. Een mooi gemiddeld rapport. Hij is 13e van de 78 leerlingen.

Josephat Fadhili is klaar met zijn opleiding en is leraar geworden op een basisschool. Hij dankt iedereen voor de steun die hij gehad heeft voor zijn studie.Afbeelding 2 jaarverslag 2013

Mary Fue heeft een brief (zie de brief hiernaast) geschreven en laat weten dat ze blij is dat ze naar de 2e klas van de middelbare school gaat.

Mussa Chedieli gaat naar de 6e klas van de middelbare school en  laat weten dat hij met sprongen vooruit gaat.

Hazina Kelakela en Onike Senzighe hebben vier jaren middelbare school goed afgerond en zijn beide begonnen voor een twee jarige verpleegstersopleiding in Dar es Salaam.

 

ActiviteitenAfbeelding 4 jaarverslag 2013

Bij mijn bezoek aan Tanzania waren ze hard bezig aan het dak van het Tufi-Huis. De vaklieden hebben het prachtig uitgevoerd en het ziet er degelijk uit. Ook zijn de ramen en de deuren van staal geplaatst. Het binnenwerk is begonnen, zoals vloeren leggen, wanden bepleisteren en de foto 7plafonds aanbrengen.

De computers, gereedschap en sloten die naar Tanzania zijn verstuurd voor het Tufi-huis zijn goed aangekomen. Inmiddels zijn al een aantal sloten gebruikt voor de deuren. Een aantal computers zijn opgestart en voorzien van de Tanzaniaanse mogelijkheden.

 

Met eigen ogen:

Toch nog even dit: Josephat Fadhili is leraar op een basisschool. Uit dankbaarheid voor het feit dat hij nu leraar is en kan beschikken over een vast inkomen elke maand,  heeft hij met de Kerst thuis voor een goede maaltijd gezorgd. Ook heeft hij nieuwe kleding gekocht voor zijn broertjes en zusjes, zodat ze er goed bij lopen met de Kerst.
Hier heeft Josephat het doel van de Stichting Tufikiriane (Wij denken aan elkaar) zichtbaar gemaakt.
Een aantal afgestudeerde leerlingen kunnen nu, doordat ze inkomsten hebben, ook daadwerkelijk voor hun eigen familie zorgen. Ook kunnen ze nu de kosten van het ziekenhuis zelf betalen en de studie van de familie helpen mee betalen.

 

De leerlingen die dit jaar (januari 2013) naar de eerste klas van de middelbare school zijn gegaan:

  1. Elieskia Gadieli – Karangai Secondary School at Duluti- Arusha District
  2. Veranus Aminieli – Suji Secondary School at Suji- Same District

Wisseling van bestuur

Er heeft een wisseling van het bestuur plaats gevonden. Onze gewaardeerde secretaris de heer Nic Oosterveer heeft na tien jaren gezegd te willen stoppen. Uiteraard waarderen we zijn beslissing. Wij danken hem zeer voor al de inbreng en inspanning die hij heeft geleverd. Hij stelt het zeer op prijs om van de ontwikkelingen op de hoogte te worden gehouden en wil als het nodig is bij activitieten bijspringen. Hartelijk dank Nic.

Door deze beslissing zijn we op zoek gegaan naar andere bestuursleden. Het zijn er twee geworden. Aangetrokken is mevrouw Mirjam Berkhout, die secretaresse is geworden en de heer Gerard van der Reep, die bestuurslid is en voor ons de website verzorgt.

Website

Zodoende komen we direct op het volgende: Stap voor stap zijn we de website aan het ontwikkelen. (www.tufikiriane.nl  )

U kunt op de website kijken voor nieuws en ontwikkelingen van de Stichting.

Prognose voor 2014

– Het aantal leerlingen uitbreiden.
– Goede communicatie bevorderen met de leerlingen (regelmatig krijgen we brieven van de leerlingen).
– Binnenwerk van het Tufi-huis afmaken, zoals vloeren, wanden en plafonds.

 

Uw bijdrage is welkom en kunt u op verschillende manieren doneren:

1. Via bankrekeningnr. NL10 RABO 03881.41.107 t.n.v. St.Tufikiriane te Hillegom.

2. In contact komen met de St. Tufikiriane via de mail: tufikiriane@hotmail.com

 

Namens het Tufikiriane bestuur,

 

Jan van Ruiten
Voorzitter